Onze nubische geiten/bokken

Toen wij nog niet zolang op onze boerderij woonden lag er op een avond een valkje tegen ons oude schuurtje aan. Door de harde wind was hij hier tegen aan geblazen en kon niet meer wegkomen. Diezelfde avond hebben wij deze naar de dierenbescherming in Enschede gebracht. Paulette had al vaker met ons te maken gehad en wist dat wij een boerderij hadden en mischien nog wel plek voor een opvangdier van haar. Zij had een dwerggeit opgevangen die, waarschijnlijk door de vorige eigenaar, vastgebonden op de vuilnisbelt achter was gelaten. Jan had een en al oog voor het onfortuinlijke geitje. Terwijl Jan helemaal verliefd was op de kleine geit Truuske was mijn aandacht afgeleid door een grote handtamme mantelmeeuw. Ja zo´n hele grote die je normaal gesproken alleen bij de zee  tegenkomt. Ik was dus ook helemaal verliefd. Ja alles met veren is voor mij heel belangrijk maakt niet uit wat voor vogel het is als er maar veren aanzitten, nou ja onze goffinnie haalden wij uit Amsterdam op en die had alleen nog maar veren op zijn kop. Dacht dat ik een halve vogel gekocht had. Maar nu weer even naar Enschede. Het kon niet anders of de geit ging natuurlijk mee met ons naar Holten. Helaas had Jan niet door dat ik eigenlijk wel een meeuw mee wilde nemen en bij de auto aan gekomen hem toch maar verteld wat ik van de meeuw vond. Even later reden wij met zowel de geit alsmede de meeuw weer terug naar huis. Nog lang genoten van de geit Truuske en de meeuw Robin hebben wij nog een half jaar verzorgd totdat hij aangaf weer vrij te willen zijn. Hij liep normaal gesproken altijd met ons mee en vond het ook leuk om stokken te aporteren net als een hond. Later hoorden wij ook nog van de dierenbescherming in Rijssen dat Robin het leuk vond om bij het horen van een bel uit zijn weide bij haar te vliegen om daarna hard om het huis heen te rennen waar hij achter het bezoek ging staan en hard begon te schreeuwen. Het laten schrikken van bezoekers was een grote hobby van deze lieve vogel. Helaas heeft hij dus die bewuste dag afscheid van ons genomen maar ik was jammer genoeg naar het werk en heb Robin niet weer gezien. Bij het wegvliegen nam hij nog wel één keer een duikvlucht en onder het slaken van een kreet verdween hij voorgoed uit ons leven. Nog steeds hoop ik dat hij ooit weer komt kijken naar zijn huisje in Holten met hopelijk zijn nieuwe vriendin bij zich. Toen onze kleine dwerggeit Truuske enige tijd bij ons was werden wij benaderd door Paulette met de vraag als wij een tehuis wilden bieden aan een kruising bok. Eigenlijk zou hij koosjer geslacht worden maar daar had onze Mazeltje geen zin in. Na de slager een flinke trap te hebben gegeven in een erg gevoelige plek kon de geluksvogel de beentjes nemen. Toen hadden wij er opeens twee.  Toen Truuske enkele jaren later overleed besloten wij om ons te richten op de nubische geit.

Jan had al in zijn jonge jaren een paar nubische geiten gehad maar wilde nu graag enkele keuringswaardig dieren hebbendie ook Cl en Cae vrij waren. Na veel zoeken kwamen wij bij de fam. van de Krol uit waar wij Gijsje en Sita vd stemra kochten. Een jaar later kochten wij bij Marie vd Beek een mooie nubische bok Chackras Black Jack. Dit was een zeer goede keus geweest. Hij heeft ons een mooi aantal lammeren opgeleverd en qua karakter was het gewoonweg een superbok. Black Jack heeft vanaf zijn eerste tot aan zijn laatste keuring veel prijzen gewonnen en vorig jaar is hij ook excelent geworden. Op dat moment was hij bij de fam. de Boer maar wij wisten al toen hij wegging dat hij in een zeer goede conditie was en zoals verwacht werd hij bij de fam. de Boer ook erg goed verzorgd waardoor hij dus terrecht die status haalde. Helaas heeft hij pas geleden tijdens het spelen op stal met onze andere bok Spotlight vd Franciscushoeve zijn rug gebroken en moesten wij helaas de keus maken om hem op 6 jarige leeftijd in te laten slapen. Erg jammer en een groot verlies in de fokkerij. Maar nog belangrijker wij missen een erg lieve en sociale kameraad.

Lammetjes

Het is al weer zo ver na lang wachten zijn de meeste geiten alweer bevallen. Dit jaar zijn het erg veel bokjes maar ook een enkel lam werd er geboren. Het is weer mooi om te zien hoe ze daar spelen met mekaar. Dit jaar hadden wij dankzij de verkoop van onze bok Spotlight naar het buitenland geen eigen dekbok meer. Maar zeker niet getreurd. Van de fam. de Boer hebben wij een zeer mooie en goed ontwikkelde bok Feoras van Oudwoude mogen gebruiken. Feoras is nog een jonge maar erg grote bok die al heel goed op de keuring gedraaid heeft afgelopen jaar. Wij waren ook erg gecharmeerd van hem en het is een imposante verschijning. Weet zeker dat deze mooie vent hoge ogen gaat scoren op de keuring. Qua dekking was het zeker geen slechte keus eigenlijk een super bok voor onze geiten. Hij heeft ons enkele zeer mooie boklammeren gegeven maar ook onze trots Kyra is een mooie dame. Helaas is haar broertje toen hij enkele dagen oud was overleden aan longontsteking. Helaas heeft ook een tijdelijk jasje hem niet erdoor heen gesleept.

 

Feoras v Oudwoude de vader van veel lammeren van ons. Nou is het geen knappe vent en kijk eens naar zijn formaat. Niets te veel gezegd toch! ( jammer voor ons maar hij was niet te koop)

De keuring

Wat gaat het toch snel zo krijg je weer lammetjes en nu is het al weer bijna zover dat de laatste keuring van dit jaar gehouden word. Het was weer een gezellige boel. Mooi om te zien hoe iedereen de ander helpt als je een keer met meerdere geiten de ring in moet. Ook nu weer veel mooie dieren in de ring zien komen. Dit jaar deden wij ook voor het eerst mee met onze bonte geiten.Dankzei de nubische en de bonte geiten hebben wij dit jaar onze prijzenkast uit kunnen breiden met enkele bekers.

Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen.

Het is nog maar net de eerste maand van het jaar en bij ons dienen de eerste lammeren zich al aan. Zo heeft onze bonte geit een mooie dochter gekregen en ook één van onze nubische dames heeft een mooi stel lammeren. Allen gelukkig goed gezond.

Dat de bonte geit nu al een lam had was niet de bedoeling. Wij hadden een zeer jong boklam Leonard, raszuivere nub en nakomeling van Feoras, die gewoon bij zijn moeder loopt in de gesamelijke stal. Normaal moet dat kunnen en ook iedereen dacht dat ze op die jonge leeftijd nog niet geslachtsrijp konden zijn maar de geboorte van dit lam toont wel heel duidelijk het tegendeel. Leonard was tijdens de dekking drie maand oud. Hoe dan ook een supermooi lam. We hebben haar Romy genoemd.

Drieling geboren

Gisteren is onze Britt bevallen van een drieling. Twee jongetjes en een meisje. Je zag niet aan Britt dat ze drie lammetjes zou krijgen. Waarom het niet te zien was werd duidelijk toen ze er waren. Wat een kleintjes. Om er zeker van te zijn dat ze niet ziek worden van het koude weer hebben wij ze direkt ook bij ons op het deel gelegd. De koeien en kalveren keken wel even heel vreemd naar dat kleine spul. Jammer dat ik even geen tijd had om een filmpje ervan te maken. Om alles er aan te doen om ze gezond te houden hebben wij ze maar een paar hondejasjes aangetrokken. Vandaag nog even snel wat beter passende hondejasjes gekocht. Behalve dat het stoer staat zie je toch wel dat ze het aangenaam vinden. Alleen de allerkleinste voelt nog een beetje koud aan als je zijn oren voelt en neus. Haar hebben wij nu binnen in de woonkamer in een bak gelegd. Zogauw ook zij zich goed kan redden gaat ze weer naar de anderen.

Marleen 17.10.2021 16:40

Wij zouden graag een nubische geit aanschaffen als gezelschap voor ons en onze 2 dwerggeitjes van een half jaar oud..hebben jullie nog jonge geiten?

Marian 29.10.2021 08:51

Hallo Marleen,
Momenteel niet maar eind januari begin februari verwachten wij weer lammetjes.

Stefanie De Vits 05.04.2021 20:34

Beste, wij zijn opzoek naar een hoornloos geitje om vrij in de tuin bij ons te lopen. Kan iemand mij helpen waar ik zo eentje kan kopen?
Grt Stefanie

Marian 20.04.2021 07:36

Hoi Stefanie, wij hebben wel onthoornde geiten. Mocht u een geit in uw tuin laten lopen kijk dan wel eerst of er geen giftige planten staan.

Mandy schreuder 22.03.2021 10:29

Goedemorgen,Misschien een rare vraag,maar wij willen graag nubische geitjes voor gezelschap bij ons paard? gaat dat? en kunnen deze achter schrikdraad?

Marian Nijhof-Heller 04.04.2021 19:01

Hallo Mandy,
Ik had uw vraag niet gezien. Excuses voor de late reactie. Ja wat u vraagt kan heel goed.
Met vriendelijke groet,
Marian

Arij Mosterd 19.10.2020 16:01

Ik ben op zoek naar Zwart bonte nubische bok met maanvlekken Arij Mosterd 0651606450

Agnes 28.04.2020 17:47

ik wil weten of ze ook boventanden krijgen

Marian 09.05.2020 20:44

Hoi Agnes wat een leuke vraag. Nee de geiten krijgen boven geen tanden. Alleen kiezen hebben ze boven wel.

Lotte 21.02.2019 11:22

Hallo,

Ik ben opzoek naar een Nubische geit, Zwoeger, CA, Cl, scrapie en zwoegervrij.
Hebben jullie deze te koop of verwachten jullie deze nog te krijgen?Groet

Deknopper Jan 03.10.2018 18:29

heb je een Nubische moedergeit , cae en cl-vrij te koop ?

marjantje 16.10.2018 19:23

Hallo Jan,

Wij hebben nog wel een drachtige overloper te koop. CAE en CL vrij

met vriendelijke groet,

Jan

Meta Lichtenberg 23.07.2018 18:38

Even een vraagje, heeft Jan op de enterveenweg in Rijssen gewoond?

Meta Lichtenberg 17.10.2018 17:19

Hoi Marjan,

Nog even een berichtje. Nog bedankt voor je reactie. Ik heb inderdaad in den Haag gewoond vroeger. Je hebt dus de goede voor je .

Meta 17.10.2018 17:10

Hoi Maejan, ik denk dat je mijn mailadres niet kon zien? Mijn mailadres is metalichtenberg@live.nl. groetjes Meta

Marian 16.10.2018 20:39

Meta woonde je vroeger in Den Haag?

Marian 16.10.2018 19:20

Hallo Meta,

Een beetje laat maar ik was lange tijd niet meer op pc. Klopt.

met vriendelijke groet,

Jan en Marian

Meta Lichtenberg 27.07.2018 20:57

Hallo Marjan en Jan,

Willen jullie mij misschien even een mailtje sturen. Ik heb nl een vraagje aan jullie.
Hartelijke groeten Meta Lichtenberg

Wilma 18.02.2018 15:12

Hallo,
Ik ben op zoek naar 2 lammeren van de nubischr gr
Either en groeten me af of u misschien twee lammeren had voor de verkoop

Graag hoor ik meer van u

Frederik Steffens 03.05.2016 09:54

Goede morgen ,ik heb een vraag je ,,zijn er ook dwerg Nubische geitjes met veel verschillende kleuren en gespikkelde geitjes
Ben heel nieuwsgierig ,

Jan en Marian 03.05.2016 21:32

Hallo Frederik, wat een leuke vraag. Nee er zijn geen kleine nubische geiten. De fokkers streven er naar een groot langgerekt dier te fokken. groetjes.

Nieuwe reacties

22.05 | 13:35

Hallo Sylvia,
Wat fijn om van jou te horen. Vergeten waren wij jullie niet. Wel helaas jullie adres kwijt ivm verbouwing. Ons email is jansfarm76@gmail.com

22.05 | 07:24

Hoi Marjan,
Hier het baasje van Belle 💛
Heel graag zou ik in contact komen met jou kan ik jou mailen/berichten?
Hartelijke groet,
Sylvia

23.11 | 03:39

Hoi Carin,
Wat naar dat je vriend ziek is en zijn papagaai niet meer kan houden. Ik heb niet direct geantwoord omdat ik eerst wilde uitzoeken of ik een plek had

23.11 | 03:22

Deel2
Ik moet zeggen dat ik door opvang van diverse vogels helaas mnu geen plek meer heb. Hoe graag ik het ook wil ik heb helaas geen plek nu. Sterkte.Gr, Maria